Gyakori problémák és megoldások


Most próbáltad ki először a mártóporos technikát vagy más néven dip rendszert és azt tapasztaltad, hogy a körmöd néhány nap múlva berepedezik, foltosodik vagy felválik? Mi az oka a problémáknak és hogyan lehet elkerülni? Nézzük sorba!

Megrepedt a köröm


Nézzünk a dolgok legmélyére, most elmagyarázom azokat az okokat és megoldásokat, amivel elkerülhető a köröm megrepedése.


Nem elég vastag

– Általában két-három rétegben érdemes felhordani a mártóport, ahhoz hogy a végeredmény egy erős és kemény felületű köröm legyen. Azonban arra figyelj, hogy ha túl sok rétegben viszed fel és túl vastag lesz, az is ugyanolyan rossz lehet mint ha túl keveset használsz. Mindig ügyelj arra, hogy a megfelelő mennyiségben vidd fel a mártóport. Van akinek két rétegben is elég és a végeredmény tökéletes lesz, azonban akinek vékonyabb a körme vagy nagyobb igénybevételnek van kitéve azoknak szükséges lehet 3 vagy 4 réteg.


Kevés Layer fix-et használsz

– A 2-es számú Layer Fix folyadék (másnéven Aktivátor) a mártóporos réteg lezárására szolgáló kémiai reakció aktiválását segíti elő. A Layer Fix hatására a köröm megkeményedik, így lehetővé válik a reszelése vagy csak bufferrel a felület kiegyenlítése. Ügyelj arra, hogy a köröm teljes felületét kend be aktivátorral és ne maradjanak ki kis részek sem, így ez a probléma könnyen elkerülhető.


Egyenetlen felület

– A mártóporos technikánál egy gyakori hiba lehet, hogy a felület egyenetlen lesz. Ez a probléma legtöbbször akkor fordul elő, ha a körmöd a Base Coat felkenése után nem mártod be elég gyorsan a porba és túl hamar megszárad ezért nem tapad a por tökéletesen a körömre. A probléma megoldása egyszerű. a Base Coat felkenése után a körmöd rögtön mártsd be a porba, vagy szórd rá. Haladj körmönként így biztosan nem szárad meg idő előtt a Base réteg. A következő réteg felhordása előtt egy ecsettel porold le a felesleges port!


Túlcsiszolás, túlreszelés

-Ha túlságosan lecsiszolod a Layer Fix után a réteget, gyenge pontok keletkeznek a köröm felületén. Ez később a köröm hirtelen berepedezését okozhatja. Ha elég egyenletesre sikerült a felület a bemártás után nem szükséges a Layer Fixet követően csiszolni. Ne feledd a Top Coat réteg eltünteti a kisebb egyenetlenségeket és a köröm felülete tökéletesen sima lesz.


Hibás termék

– A mártóporhoz tartozó folyadékokat, fontos hogy hűvös fénytől elzárt helyen tárold. Ha túl melegben vagy olyan helyen tárolod, ahol a napfény érheti és felmelegedhet az a folyadékokat kiszáríthatja vagy tönkre teheti. Mindig figyelj arra, hogy az ecsetet (kupakot) jól csavard rá a folyadékokra, és törekedj a használat során is hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel. Használj mindig friss termékeket és feleslegesen ne halmozz fel túl sok folyadékot.


Erős ütések és igénybevétel

-Ügyelj arra, hogy körmeid ne érjék erős ütések. A mártóporos körmök erősek, de megrepedhetnek ha erős ütéseket kapnak, vagy nagy igénybevételt, vigyázz a körmeidre és a manikűrödre!

Felválik a dip réteg

Ennek a legfőbb oka a nem megfelelő előkészítés! Nem tud megfelelően tapadni a természetes körmödhöz a dip rendszer ha poros, nedves vagy zsíros felületű. Haladj végig az előkészítés lépésein és a probléma megszűnik!

Foltok jelennek meg a körmön

A halvány foltok több nappal a készítés után is megjelenhetnek és el is tűnhetnek. Ez a jelenség akkor fordul elő ha a layer fixből túl sok került a felületre. Pár percet kell várni hogy kifejtse hatását és kikeményedjen a dip réteg. Ha ezután is úgy látod hogy nedvesnek tűnik a felület, egy papírtörlővel töröld le a felesleges fixálót, aztán jöhet a top! Mivel a dip rendszer folyadékai levegőre száradnak, mindig hagyj elég időt a rétegek között hogy ne legyen ilyen problémád!

Hogyan lehet megjavítani a körmöket?


Javítás reszeléssel és kitöltéssel

Reszeld le a köröm felületéről a Top Coat réteget. A berepedt résznél addig reszeld amíg eltűnik a repedés. Ha felvált részt látsz, azt szedd fel. Portalanítás után vigyél fel Base-t a hiányos részre és szórj rá az alappal színazonos porból. Ha kitöltötted a sérült részt, és úgy látod hogy nem elég vastag a köröm, mehet egy plusz réteg az egész körömre.Fixálás után reszeld egyenletesre a köröm felületét. Újabb fixálás után Top Coat a megszokott módon és kész!




A mártóporos manikűr technikai nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, azonban sok olyan apró részlet van amire érdemes odafigyelni. Mindig nagyon figyelj arra, hogy minden lépést megfelelően hajts végre. A fokozott biztonság érdekében mindig olyan porokat használj amit eredetileg mártópornak szántak. Sokan az akril port használják mártóporokhoz, azonban ezek a színes akril porok nem erre valók így a végeredmény sem lesz tökéletes. Győződj meg arról, hogy biztosan megértettél minden okot és megoldást, ismered az elkészítés pontos lépéseit így biztos lehetsz benne, hogy a következő mártóporos manikűröddel nem lesz probléma!