Miért repedhet meg a mártóporos köröm?

Most próbáltad ki először a mártóporos technikát vagy másnéven dipping rendszer és azt tapasztltad, hogy a körmöd néhány nap múlva berepedezik? Mi az oka annak, hogy a mártóporos köröm megreped és hogyan lehet elkerülni?


A mártóporos köröm repedésének fő oka a nem megfelelő elkészítés. Lehet, hogy a folyadékot túl vékony rétegben vitted fel vagy nem használtál elegendő “Layer fix”-et (akrivátort), egyenletlen lett a köröm felülete, vagy túlságosan lereszelted a körmöd.


Ez nem gyakori hiba, azonban néha előfordulhat és sok oka lehet a köröm berepedésének.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a mártóporos köröm berepedjen?

Nézzünk a dolgok legmélyére, most elmagyarázom azokat az okokat és megoldásokat, amivel elkerülhető a köröm megrepedése.

 • Nincs elég rétegben felhordva a mártópor
  – Általában két-három rétegben érdemes felhordani a mártóport, ahhoz hogy a végeredmény egy erős és kemény felületű köröm legyen. A 3 rétegben felhordott mártóport sokan azért részesítik előnyben, mert az előkészítő reszelés és mattítás után, előfordul, hogy elvékonyodik a köröm. Azonban arra figyelj, hogy ha túl sok rétegben viszed dipping port azt is ugyanolyan rossz lehet mint ha túl keveset használsz, ezért arra mindíg ügyelj, hogy a megfelelő mennyiségben vidd fel a mártóport. Van akinek két rétegben is elég és a végeredmény tökéletes lesz, azonban akinek véknyabb a körme vagy nagyobb igénybevételnek van kitéve azoknak szükséges lehet a 3 réteg.
 • Kevés “Layer fix”-et (Aktivátort) használsz
  – A 2-es számú Layer Fix[2] folyadék (másnéven az Aktivátor) a mártóporos réteg lezárására szolgáló kémiai reakció aktiválását segíti elő. A Layer Fix[2] hatására a köröm megkeményedik, így lehetővé válik a reszelése vagy bufferel történő köröm felület kiegyenlítése. Ha kevés aktivátort használsz akkor lehetnek olyan részek ahol a vékony felület miatt a köröm megreped. Ügyelj arra, hogy a köröm teljes felületét kend be aktivátorral és ne maradjanak ki kis részek sem, így ez a probléma könnyen elkerülhető.
 • Egyenetlen felület
  – A mártóporos technikánál egy gyakori hiba lehet, hogy a felület egyenletlen lesz. Ez a probléma legtöbbször akkor fordul elő, ha a körmöd a “Base Coat[1]” felkenése után, nem mártod be elég gyorsan a porba és túl hamar megszárad ezért nem tapad a por tökéletesen a körömre. A probléma megoldása egyszerű a “Base Coat[1]” felkenése után a körmöd rögtön mártsd be a porba, haladj körmönként így biztosan nem szárad meg idő előtt a Base réteg. Fontos hogy körmeid 45° szögben mártsd be a porba. A következő réteg felhordása előtt egy ecsettel porold le a felesleges port így elkerülheted a kitüremkedéseket és puklikat.
 • Túlcsiszolás, túlreszelés
  -Ha túlságosan lecsiszolod a Layer Fix[2] (Aktivátor) réteget az könnyen elékonyodhat és gyenge pontok keletkeznek a köröm felületén. Ez később a köröm hirtelen berepedezését okozhatja. Ha elég egyenletesre sikerült a felület a bemártás után nem szükséges a Layer Fix[2] réteget csiszolni. Ne feledd a Top Coat[3] réteg eltünteni a kisebb egyenletlenségeket és a köröm felülete tökéletesen sima lesz.
 • Hibás termék
  – A mártóporhoz tartozó folyadékokat, fontos hogy hűvös fénytől elzárt helyen tárold. Ha túl melegben vagy olyan helyen tárolod, ahol a napfény érheti és felmelegedhet az a folyadékokat kiszáríthatja vagy tönkre teheti. Mindíg figyelj arra, hogy az ecsetet(kupakot) jól csavard rá a folyadékokra, és törekedj a használat során is hogy minnél kevesebbet érintkezzen a levegővel. Használj mindíg friss termékeket és feleslegesen ne halmozz fel túl sok folyadékot.
 • Erős ütések és igénybevétel
  -Ügyelj arra, hogy körmeid ne érjék erős ütések. A mártóporos körmök erősek, de megrepedhetnek ha erős ütéseket kapnak, vagy nagy igénybevételt, vigyázz a körmeidre és a manikűrödre!
 • Nem szárad meg vagy lassan szárad meg a Top Coat[3]
  Ez legtöbbször azért fordul elő, mert későn lett felkenve a Layer Fix[2] után. Ha a Layer Fix[2] felhordása után megreszelted a körmeid érdemes egy ecsettel leporolni a körmöd és vékony rétegben újból felkenni a Layer Fix[2] réteget és rögtön aztán felkenni a Top Coat[3] réteget, nem kell várnod a két réteg felkenése között.
 • Túl közel kerül a folyadék bőrhöz
  Fontos, hogy amikor a folyadékokat viszed fel azok ne érjenek a bőrhöz, ha mégis hozzáér akkor ott töröld le. Kerüld el hogy a mártóporos folyadékok a kutikulához vagy a bőrhöz érjenek, mert így a teljes mártóporos köröm megrepedhet. Ennek elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy a Base Coat[1] réteget a bőrtől körülbelül 2 mm-re vidd fel.

Hogyan lehet megjavítani a berepedt mártóporos körmöket?

Javítás reszeléssel és kitöltéssel

Ez a legegyszerűbb módja a berepedt körmök javításának. Ha megreped a köröm a fedőréteg alatt akkor a repedésnél le kell reszelni a körmöt, addig amíg el nem éred a repedést. Miután elérted a repedést, vidd fel a Base Coat[1] réteget a repedésre és mártsd be a körmöd a manikűrrel megegyező színű mártóporba. Vidd fel a Layer Fix[2] réteget és száradás után ha szükséges csiszold le, hogy sima felületet kapj. Ezután vidd fel a Top Coat[3] réteget és a repedés eltűnik.Összegzés

A mártóporos manikűr technikai nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, azonban sok olyan apró részlet van amire érdemes odafigyelni. Mindig nagyon figyelj arra, hogy minden lépést megfelelően hajts végre és haladj inkább körmönként, hogy a folyadékok ne száradjanak meg idő előtt. A fokozott biztonság érdekében mindíg olyan porokat használj amit eredetileg mártópornak szántak. Sokan az akril port használják mártóporokhoz, azonban ezek az akril porok nem erre valók és más a porok állaga ami miatt a végeredmény sem lesz tökéletes. Győződj meg arról, hogy biztosan megértettél minden okot és megoldást, ismered az elkészítés pontos lépéseit így biztos lehetsz benne, hogy a következő mártóporos manikűröd nem reped meg.