Halloween

A Halloween eredete régebbi, mint gondolnád! Nem csak egy újabb amerikai ünnep, ami nálunk is egyre elterjedtebb! A legtöbb forrás az ősi kelta világból eredezteti, amikor is a kelták legszentebb ünnepe a Samhain volt, ami az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. Hitük szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a világ rendje felborul, elmosódik a határ az evilág és túlvilág között. Az ember feletti lények és a halottak szellemei szabadon járhattak, így számos szertartás alakult a távoltartásuk céljából.  


Ez a hagyomány aztán keveredett több római ünneppel, beépült az egyház által tartott mindenszentek (november 1.) és halottak napja (november 2.) ünnepkörbe. Az emberek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek különböző jelmezekbe bújva, hogy így tévesszék meg a rossz szellemeket. 

Amerikába az ír, skót és walesi bevándorlók honosították meg ezeket a hagyományokat, amik aztán olyan népszerűvé váltak, hogy a filmipar is lecsapott a témára. Így terjedt el aztán az egész világon, sokszor heves vitákat gerjesztve. 

Az őszi dekorációk eleme lett a narancssárga tök is, amiből lámpást faragunk és mécsest helyezünk bele. Ezt a szokást is az írek vitték Amerikába, csak ők akkor még karórépát használtak erre a célra. Ezt azonban hamar felváltotta az ott őshonos tök, mivel elterjedtebb volt és könnyebben faragható. A farmerek elkezdtek direkt erre a célra fajtákat nemesíteni, így alakult ki a mai, nagy, narancssárga halloweeni tök. 

Ha a körmeiden szeretnéd megjeleníteni a halloween szellemét, válassz a sok különböző matrica közül, vagy vedd meg őket csomagban! Ha nem akarsz olyan konkrét mintát, színekkel is hangolódhatsz az ünnepkörre! Többféle összeállításunkat most akciósan is beszerezheted!